
Majówka już niedługo, a co za tym idzie, sezon grillowy czas zacząć!
Jeśli zastanawiacie się, co można upiec na grillu, żeby było smacznie i zdrowo, to mamy dla Was kilka ciekawych propozycji:
- Grillowane warzywa - papryka, cukinia, bakłażan, kukurydza, marchewka czy szparagi to świetny wybór dla miłośników zdrowej kuchni. Warzywa na grillu nabierają niepowtarzalnego smaku, a także zachowują swoje wartości odżywcze.
- Kurczak lub indyk- to świetna alternatywa dla mięsa wieprzowego czy wołowego. Wystarczy posypać ulubionymi ziołami i przyprawami, a następnie upiec na grillu.
- Ryba - świetny wybór, jeśli szukacie zdrowych i lekkich potraw. Ryby takie jak łosoś, pstrąg czy dorsz to świetny wybór dla osób dbających o swoje zdrowie.
- Frytki z batatów- jedna z najbardziej lubianych przekąsek! Wybierz bataty lub zwykłe ziemniaki i zamiast na głębokim oleju, zrób je na grillu.
- Szaszłyki z tofu - To doskonałe źródło białka roślinnego, a przygotowanie na ruszcie sprawia, że nabiera ono wyjątkowego smaku.
- Grillowane owoce - ananas, brzoskwinie, banany czy gruszki na grillu to doskonałe danie na słodki deser. Są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają dodatku cukru, a dzięki grillowaniu nabierają intensywnego smaku.
Pamiętajcie, że podczas grillowania warto stosować zdrowe metody przygotowania potraw - unikać smażenia w tłuszczu, stosować niskie temperatury i unikać przypalenia. W ten sposób możemy cieszyć się smacznymi i zdrowymi posiłkami.
Życzymy Wam dużo odpoczynku przez weekend!